Drømmer du om at være en susende kaptajn?

Motorbåd

Sommeren står for døren; sol og varme står forhåbentligt på højkant hen over sommerhalvåret i Danmark. Havet og stranden bliver til nye tidflugtssteder rundt omkring i landet. For mange betyder dette, at dagene står på rekreativ sejlads og ture rundtomkring i landets områder.

Er du fascineret af både og det at sejle rundt i farvandene, er der en række muligheder for dig, for at få vind i håret som kaptajn.

Motor eller sejl?

Selvom du ikke selv ejer en båd, kan du stadigvæk tage et speedbåd certifikat og stå bag roret i en motorbåd. Det handler dog først og fremmest, om at gøre op med dig selv og dine behov. Med andre ord, om du er til motor eller sejlbåde, herunder dit formål med bådtypen.

Ønsker du fart, er en motorbåd/speedbåd et oplagt valg, da du med den bådtype kan komme hurtigt og nemt ud på vandet. Da den motordrevet giver den mulighed for dig at nå langt og hurtigt på en dagssejlads. På den anden side kræver sejlbåde ikke et certifikat, da de ikke er motordrevet og dermed noget langsommere.

Uanset valget af båd, er det vigtigt altid at sejle ansvarligt og sikkert på vandet. Søfarten i Danmark er nemlig pålagt en færdselslovgivning ligesom køretøjer på landjorden.

Hvilke krav er der?

Det er ikke et krav for alle både, at du er besiddelse af et speedbådscertifikat. Hovedreglen er at fritidssejler der sejler et fartøj med en skroglængde på under 15 meter, er ikke en speedbåd og derfor ikke påkrævet nogen form for certificering eller andre beviser.

Det anbefales af Søfartsstyrelsen at alle sejlende har et duelighedsbevis for egen sikkerheds skyld såvel som for andre.

Skal du tage et speedbådscertifikat, er det et krav at du skal være fyldt 16 år og have et gyldigt speedbåd certifikat, hvis båden er mellem 4 -15 meter lang eller under 4 meter lang med en motor på over 25hk. Det kan dog altid anbefales at have et speedbådscertifikat og duelighedsbevis, hvis du overvejer at sejle ud på eventyr på de danske farvande.

Det er i dag muligt at finde steder, hvor du kan tage dit speedbåd certifikat på en dag eller over to for en langt billigere pris end, hvis du skal tage kørekort til bil og andre køretøjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *